top of page

Stor konst av Knutte Wester

Knutte Westers starka flyktingdrama på länsmuseet är ett tecken på att konsten åter har landat i verkligheten.

Övertygande bildkonst bör, utöver det estetiska och analytiska, också ha ett innehåll som berör många människor. Därför är det intressant att många konstnärer nu, efter 80- och 90-talets postmodernistiska språkanalyser, alltmer börjar intressera sig för vår mänskligt existentiella tillvaro. Det känns som om konsten återigen har landat i verkligheten.

Knutte Wester återger här med rubriken "Förvisning - Förlust - Flykt" ett flyktingdrama med dokumentation från sina ateljéer i Boliden och Vännäs.

Installation som berör

I Boliden blev han god vän med 8-årige Gzim som med sin familj förvisades från Sverige. Återförenandet 2005 i har lett till videofilmen "Att återse min vän Gzim i Kosovo" (2 februari sänds hans entimmesfilm om detta levnadsöde i SVT.)

Som en förstärkning av det främlingskap de hemlösa kan uppleva visas också den starkt atmosfärförtätade videoinstallationen "Morgon i en hemlös stad" - där bland människor som rotlöst vandrar i staden återges ett lite hunddrama.

Men mest berörd blir jag av installationen "Den tunna isen bär oss inte". Den som med en sprucken glasruta framför en skulptur av den unga Malak med änglavingar är laddad med symbolik.

Det handlar om en folkmobb i Vännäs som kastade en sten genom rutan och jagade en flyktingfamilj ut från samhället. En videoprojektion i bakgrunden visar bland annat tidningsurklipp från händelsen.

Imponerande projekt

Men associationerna går också till konstnärens möte med Gzim, när han fått beskedet att de skulle utvisas. Det gick vid en strand med nylagd is, och plötsligt, mitt i sorgebudet, ville Gzim kolla om isen skulle hålla. Men den brast?

Samtidigt med filmande har Knutte Wester också utfört bläckteckningar från gemensamma naturpromenader och med porträtt av den sorgsne, utlämnade pojken Gzim.

Visst blir jag imponerad av detta mäktiga projekt om flyktingarnas situation, och inte minst av den närgångna berättelsen om Gzims levnadsöde.

Knutte Wester inkännande och starka gestaltning av sina upplevelser talar också för att det utöver dokumentationen är stor konst.

Corren.se

http://www.corren.se/kultur-noje/konst/stor-konst-av-knutte-wester-5831021.aspx

bottom of page