top of page

Knutte Wester får historiskt stipendium i Gävle i dag

Knutte Wester tar i dag emot Länsmuseet Gävleborgs stora, nyinstiftade stipendium.

Det förtjänar att sägas mycket tydligt: Man kunde inte valt en mer aktuell pristagare. Man kunde inte valt ett mer angeläget konstnärskap.

Knutte Wester har haft sin ateljé i en flyktingförläggning. Han har skapt skulpturer tillsammans med baltiska och polska barnhemsbarn. Han gör verk som präglas av asylsökande människors livsöden.

Wester blottlägger spåren som blir kvar när någon, frivilligt eller ofrivilligt, lämnar en plats, skriver juryn i sin motivering.

”Min egen farmor växte upp på olika härbärgen i Stockholm på 1910-talet. Kanske är det min farmors uppväxtberättelser som gjort att människoöden blivit så centrala för mig?”

Konstnären ställer själv frågan i en skrift som publicerades för några år sedan i samband med hans utställning ”Ofrivilliga nomader”.

”Jag ville ut och skapa konst i verkligheten”, säger han också.

Knutte Wester är alltså den historiska första mottagaren av Rettigs Konstnärsstipendium, instiftat i våras av Länsmuseet tillsammans med Rettig Capital och Per Christian Rettig & Co, med anledning av museets 75-årsjubileum. Namnet Rettig känns igen från den rettigska donationen som ursprungligen lade grunden för Länsmuseet i Gävle.

Stipendiet ska enligt bestämmelserna gå till en konstnär som "arbetar med samtidens frågor".

Prisutdelningen sker högtidligen på födelsedagen tisdag 29 september i Länsmuseets entréhall.

Knutte Wester får 50 000 kronor och även chans att ha en utställning på Länsmuseet. När det kan bli av är dock osäkert, museibyggnaden ska som bekant renoveras och håller stängt under hela nästa år. Återinvigningssutställning med Knutte Wester våren 2017? Det vore stort. Vi talar om en internationellt etablerad konstnär, artist in residence vid New York Artist’s Resicency and Studio Foundation i New York.

Men i dag finns han på plats i Gävle för att berätta om sin idébaserade konst som främst består av skulptur, film och projekt där han samarbetar med utsatta individer.

”Knutte Westers arbeten rymmer en empati som berör på djupet och hans tillvägagångssätt skapar en stark trovärdighet”, menar stipendiejuryn. Ett centralt verk är filmen ”Gzim Rewind” (visad i SVT 2012), om en pojke som konstnären lärde känna på en flyktingförläggning i norra Sverige. Gzim tillbringade sin barndom i olika flyktingläger men fick aldrig uppehållstillstånd och familjen deporterades till Kosovo.

Wester har skapat en stark sammanblandning mellan sitt liv och sin konst, där ’ansvar’ spelar en huvudroll, menar den polska konstvetaren Aneta Sylzak.

Skulpturen ”Jag kan vara med i vilket lag som helst”, från 2013, är också inspirerad av Gzim. Wester porträtterar en fotbollsälskande pojke med soliga drömmar trots att han liv rycks upp om och om igen på flykten mellan länderna.

Knutte Wester, född 1977, är utbildad på Konsthögskolan i Umeå. Han finns representerad med offentlig utsmyckning i bland annat i Umeå, Täby, Karlskrona och Östersund.

På närmare håll, i Carolinaparken i Uppsala, finns sedan 1 september Knutte Westers skulptur ”Child carrying wings”, placerad permanent i ett konststråk på temat ”fred”. Förebilden för verket är enligt konstnärens beskrivning: en nioårig pojken som lever som papperslös på en plats nära oss.

– Den offentliga konsten är en del av vårt gemensamma vardagsrum och av det som skapar ett samhälle. Jag är stolt över att kunna välkomna Knutte Westers djupt medmänskliga konstverk, som uttrycker barnets universella längtan efter ett liv värt att leva, till Uppsala och till Carolinaparken, sa kulturnämndens ordförande vid invigningen.

Nu vet vi vad vi önskar oss till Gävle av GDJ-fonden nästa gång!

Bodil Juggas

Arbetarbladet

http://www.arbetarbladet.se/kultur/knutte-wester-far-historiskt-stipendium-i-gavle-i-dag

bottom of page