top of page

Umeåkonstnär prisad

För första året är ABF:s litteraturstipendium breddat till att även omfatta litteratur och konst. Och första stipendiat är en Umeåbaserad konstnär.

Det är Umeåbaserade Knutte Wester som får ABF:s litteratur- och konststipendium. Priset instiftades 1949, men har tidigare bara gått till författare. Från och med i år höjdes prissumman från 25 000 kronor till 100 000 kronor, och ska tilldelas författare och konstnärer som ”med ordets eller konstens hjälp synliggör det osynlig och får oss att förnimma det glömda.”

– Det känns fantastiskt att få priset, och det kom helt oförberett, säger Knutte Wester till ABF och fortsätter: -Det betyder mycket för mig, jag är ofta ensam i mitt jobb även om jag jobbar med med andra, och att från ingenstans få en såhär uppmuntran ger dessutom frihet, arbetsro och möjlighet att göra de projekt jag vill göra.

Knutte Wester arbetar i flera olika medier och har bland annat gjort den uppmärksammade filmen ”Gzim Rewind” som har visats på SVT.

I dag delas priset ut på konsthallen Röda Sten i Göteborg, och prisutdelare är en annan länsbekanting, nämligen Helén Pettersson (S), riksdagsledamot från Umeå och förbundsordförande för ABF.

– Han har ett helt fantastiskt sätt att uttrycka sig och han gör det med en sådan bredd, både dokumentärer, målningar och skulpturer. Våra stipendier har gått till arbetsförfattare tidigare, och han ligger nära dem med hans sätt att beröra och skapa. Det är helt fantastiskt, säger Helén Pettersson till Folkbladet.

Motiveringen

"Knutte Westers konstnärskap kretsar kring människor som det offentliga Sverige ofta glömmer. De dokumentära verken – i filmen, måleriets och skulpturens medier – rör sig i ett spänningsfält mellan globalt och lokalt, liv och död, krig och fred, fast och rörligt, trygghet och otrygghet, medborgare och asylsökande, barn och äldre.

Knutte Westers djupa respekt för relationen mellan sig själv som konstnär och män- niskor i den yttersta marginalen är anmärkningsvärd, och hans verk är samtidigt normkritiska och solidariskt inkännande. Han flyttar ut sin egen verksamhet och mö- ter barn och vuxna – på flyktingförläggningar och barnhem – vinner deras tillit, får dela deras erfarenheter och skapar konst tillsammans med dem. En skir koja blir en hemlig plats, gjuts i brons och blir ett monument över skyddslöshet. En syster och bror som ska utvisas får som bronsgestalter änglavingar för att kunna sätta sig i sä- kerhet.

Knutte Wester blottar existensers skörhet i skuggan av politik och konflikter, och visar hur familje- och vänskapsband trasas sönder av uppbrott, nya språk och ovana mil- jöer. Konstnärskapet erbjuder sig som en yta där de som annars är marginaliserade kan göra sig synliga, få fäste och bli delaktiga.

Knutte Westers konstnärliga, existentiella, av solidaritet djupt präglade verk och hans långsiktiga arbetssätt gör honom till en värdig mottagare av ABFs litteratur- och konststipendium år 2015"

Gunnar Erlanson

Västerbottens Folkblad

http://www.folkbladet.nu/1523671/umeakonstnar-prisad

bottom of page