top of page

Knutte Wester gör bronsskulpturer av barn på barnhem

På fredag finns bronsskulpturen ”Gzim och den frusna sjön” att beskåda i Stadsparken. Samma dag – som dessutom är FN-dagen – sker 12.30 en manifestation av Skellefteå asylnätverk vid skulpturen, för alla människors lika värde. Efter manifestationen visas Knutte Westers dokumentärfilm ”Gzim Rewind” inne i Stadshuset varje hel timme under eftermiddagen.

Allt sedan konstnären Knutte Wester gick ut Konsthögskolan 2003 har hans konstnärliga arbete handlat om att lyfta fram de utsattas berättelser, oftast kvinnor och barn, och göra dem delaktiga i tillblivelsen av det färdiga verket. Han flyttar sin ateljé till dem han vill skildra och det är genom öppna processer, där skapandet sker i samarbeten av olika slag, som hans konst blir till.

Knutte Westers första öppna ateljéprojekt var på en flyktingförläggning i Boliden, Skellefteå kommun. Det var där han mötte och utvecklade en vänskap med Kosovopojken Gzim som väntade på uppehållstillstånd. Mötet med Gzim mynnade ut i både en film och en utställning ”Den frusna sjön”, där en bronsskulptur föreställande Gzim ingick.

Utställningen visades våren 2013 på Skellefteå Konsthall och fick ett bra mottagande. Kulturenheten, Skellefteå kommun, har under 2014 med stöd av Hjalmar Wicanders fond, Kulturnämnden och projektet Staden och konsten kunnat köpa in bronsskulpturen, som nu får en permanent plats i Skellefteå stadspark.

Skellefteå har länge varit en kommun i framkant gällande beredskap att ta emot flyktingar, först i Jörn och sedan i Boliden, och skulpturen Gzim är därför särskilt betydelsefull för staden. Kulturenheten ser Westers skulptur som en viktig påminnelse om, att vi måste se vad som händer i vår närhet, i en tid av ökad rädsla för det främmande.

Som en sorts fortsättning på samma ämne arrangerar Skellefteå Asylnätverk under onsdagen den 29 oktober en rad intressanta föreläsningar på caféscenen på Nordanå. Bland annat medverkar Röda Korset, Rädda barnen, Migrationsverket med flera. Musik och dans av gruppen Arian ingår också i programmet.

Camilla Stenlund

Västerbottens Folkblad

http://www.folkbladet.nu/1418798/gzim-i-centrum-nar-fn-dagen-firas-i-skelleftea

bottom of page