top of page

Nordiska Akvarellmuseet ställer ut verk ur Knutte Westers film Horungen

Under åren 2012–2016 gjorde Knutte Wester en teckning om dagen. Verken utfördes i akvarell och tusch på papper. Varje bild föreställer en scen i hans farmors historia, en historia som Knutte fick höra från farmor själv. Det blev över 1000 akvareller. 670 av dem utgör grunden till den animerade dokumentärfilmen Horungen, som bland sju andra filmer representerade Sverige på IDFA (International Documentary Film Festival i Amsterdam) som är en av världens mest betydelsefulla dokumentärfilmfestivaler.

Både filmen och originalakvarellerna visas på Nordiska Akvarellmuseet under våren 2017. Utställningen öppnar i samband med att SVT premiärvisar Knutte Westers unika filmberättelse om Hervor och hennes dramatiska uppväxt som utomäktenskapligt barn i en grym verklighet i Sverige i början av 1900-talet. Som vuxen blev Hervor en pionjär för kvinnors rättigheter. Hennes berättelse utgör inte bara en påminnelse om mekanismerna för social kontroll, förtryck och avvisande utan även också ett bevis på möjligheten till förändring i samhället. Se trailern till filmen på www.akvarellmuseet.org/utstallning/knutte-wester

Om konstnären: Knutte Wester (f. 1977) arbetar med video, skulptur, teckning och installation. Han gick ut Konsthögskolan i Umeå 2003 och har deltagit i en rad grupp- och separatutställningar bland annat i Moskva, Johannesburg och Stockholm. Dokumentära inslag utgör den röda tråden i Knutte Westers verk som skildrar orättvisor, maktmissbruk och missförhållanden i det moderna samhället. Ofta berättar han om människor i nöd och ger en röst åt dem som har svårt att göra sig hörda.

Utställningen visas 12 februari - 23 april 2017 på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.

Sofia Olofsson

Nordiska akvarellmuseet

http://www.mynewsdesk.com/se/nordiska_akvarellmuseet/pressreleases/nordiska-akvarellmuseet-staeller-ut-verk-ur-knutte-westers-film-horungen-1691812

bottom of page