top of page

Ny skulptur invigdes vid sjukhuset

En flicka som ska laga ett ”sår” i gräsmattan. Det är motivet för den nya bronsskulptur som invigdes vid Östersunds sjukhus på fredagen.

Skulpturen är gjord av Umeåkonstnären Knutte Wester och idén till konstverket fick han från två håll.

Det första handlade om utsatta barn.

– Jag gjorde tidigare ett slags konstprojekt tillsammans med några gömda, papperslösa flyktingbarn. Tanken för det här verket blev att förena de ofrivilliga nomaderna med den villkorslösa omtanken som ett sjukhus representerar, säger Knutte Wester.

Ett av dessa barn, flickan ”K”, fick stå modell för den bronsflicka som skjuter en skottkärra framför sig. I kärran ligger det en grästuva, även den gjord i brons. I en ryggsäck bär hon med sig sina uppryckta rötter.

Det andra som bidrog till idén var själva platsen.

När Knutte Wester blev bjuden till Östersund för att titta på miljön där verket skulle vara fick han veta att sjukhuset står på en känslig berggrund.

– Jag fick höra att jag inte fick ta bort något av gräsmattan för att exponera berget. I min fantasi fick jag visionen om att ett ”sår” i gräsmattan skulle få berggrunden att vittra och hela sjukhuset att rasa samman. Det pyttelilla såret som får förödande konsekvenser, säger han.

I gräsmattan alldeles bredvid flickan i brons finns det därför ett ”sår” i brons, som flickan ska laga med grästuvan hon har i sin kärra.

Konstverket är döpt till ”Ett litet sår som måste ses om”.

Martin Hanberg

Östersunds-Posten

http://www.op.se/kultur/konst/ny-skulptur-invigdes-vid-sjukhuset

bottom of page