top of page

Knutte Wester: Gzim och den frusna sjön

Knutte Wester är konstnären som alltid står på de svagas sida. I ögonhöjd med dem han skildrar ger han liv och känslor åt de svåra frågor som kantar flyktingars liv.

Historien om flyktingpojken Gzim har gått rakt in i hjärtat hos de som mött honom i konstnären Knutte Westers verk. De möttes på en flyktingförläggning i Boliden i Västerbotten, blev vänner och sen har deras kontakt resulterat i flera utställningar om Gzims väg genom livet, men även i en uppmärksammad dokumentärfilm.

Knutte Wester arbetar framför allt med skulptur, film och teckning och hans verk ger röst åt människor som sällan hörs i samhällsdebatten. För att komma dem nära flyttar han gärna sin ateljé till dem han vill skildra.

Kerstin Berggren har träffat Knutte Wester regelbundet sedan han gick ut Konsthögskolan i Umeå för drygt tolv år sedan och i det här avsnittet av Spotlight får lyssnarna följa med på en resa mellan ateljéer, flyktingbarn och filmpremiärer.

Sveriges Radio

Spotlight med Kerstin Berggren

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/651460?programid=4775

bottom of page