top of page

IDFA visar filmen Horungen


Den 16 november börjar IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), en av världens största och mest betydelsefulla dokumentärfilmsfestivaler. Sju svenska filmer och en norsksvensk film återfinns i programmet som släpptes idag.

Horungen (2016) av Knutte Wester tävlar i sektionen Mid–Lenght Documentary. En handmålad animerad dokumentärfilm om Knutte Westers farmors uppväxt som "horunge" i ett grymt och odemokratiskt Sverige. Filmen har fått stöd av Filminstitutets tidigare dokumentärfilmskonsulent Cecilia Lidin.

The Return av Zahavi Sanjavi tävlar i sektionen Mid-Length Documentary.

Filmen skildrar en ung sjuksköterska i irakiska delen av Kurdistan som arbetar i ett flyktingläger bland människor som flytt från IS.

The Pearl of Africa (2016) av Jonny von Wallström visas i sektionen Panorama. En känslomässig resa om hat, kärlek och att leva öppet som transperson i Uganda, som har världens mest hårda lagar mot HBTQ-personer. Filmen har fått stöd från Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning.

Prison Sisters (2016) av Nima Sarvestani visas i sektionen Masters.

Uppföljare till Frihet bakom galler (2012) som följer Sara när hon släpps från fängelset i Afghanistan och flyttar till Sverige för att starta ett nytt liv. Filmen har fått stöd från Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning. The Borneo Case av Dylan Williams och Erik Pauser visas i sektionen Masters.

Filmen följer västerländska bankers inblandning i korruption, regnskogsskövling och avancerad pengatvätt och har fått stöd av Filminstitutets tidigare dokumentärfilmskonsulent Cecilia Lidin.

Kiki av Sara Jordenö visas i sektionen Best of Fests. Filmen hade världspremiär på Sundance filmfestival i vintras och vann en Teddy Award för bästa dokumentär på Berlins filmfestival i februari i år. Kiki ger en inblick i ”The Kiki Scene”, en rörelse och subkultur bildad och driven av queerpersoner i New York. Filmen har fått stöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Antonio Russo Merenda. Filmen hade svensk premiär tidigare i höst.

Nowhere to Hide (2016) av Zaradasht Ahmed visas i festivalens huvudtävlan Feature-Length Documentary. Filmen är i huvudsak norsk, men samproducerad med svenska Mantaray Film/Stina Gardell, och berättar om människors kamp för att överleva i Irak där krig har blivit normen.

Dessutom visas Ljusår från 2008 av Mikael Kristersson i specialprogrammet The Quiet Eye. Ljusår nominerades till Nordiska rådets filmpris 2009. Ljusår är en poetisk betraktelse över regissörens egen trädgård i Falsterbo och har fått stöd från Filminstitutets tidigare dokumentärfilmskonsulent Kerstin Allroth.

IDFA pågår 16-27 november. Mer information om festivalen här

Kontakta gärna Josefina Mothander på utlandsenheten om du önskar mer information: josefina.mothander@filminstitutet.se eller 08 665 12 67

Stockholm 10 oktober 2016

Jan Göransson

Presschef / Head of Press

Svenska Filminstitutet / Swedish Film Institute

http://www.filminstitutet.se/sv/om-oss/press/pressmeddelanden/2016/idfa-visar-manga-svenska-filmer/

bottom of page